MLL:n turvallisemman tilan periaatteet

MLL on laatinut turvallisemman tilan periaatteet. Ohjeet on luotu alun perin keskusjärjestön työyhteisölle, mutta ovat sellaisenaan käytettävissä koko MLL-yhteisössä. Toimitaan yhdessä sen eteen, että turvallisemman tilan periaatteet toteutuvat toiminnassamme.

 Turvallisemman tilan periaatteet

MLL:ssa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Se tarkoittaa osallisuutta ja yhdenvertaisuutta siten, että jokainen tulee kohdatuksi omana itsenään, eikä kenenkään tarvitse pelätä syrjintää tai häirintää. Tavoitteena on, että MLL on yhteisö, jossa jokaisen on turvallista osallistua toimintaan, koulutuksiin ja tilaisuuksiin.

______________________________________________________________________________

Tunnista tekemäsi oletukset. Kunnioita jokaisen itsemäärittelyoikeutta. Pyri siihen, ettet oleta esimerkiksi toisten sukupuolta, taustaa tai mielipiteitä. Pysähdy nopeiden tulkintojen äärelle ja mieti, olisiko tulkinnallesi vielä jokin toinen vaihtoehto, ehkä jopa kolmas? Kiinnitä huomiota sanavalintoihisi ja tiedosta ihmisten moninaisuus.

Kunnioita. Kunnioita toisen kokemusta. Tunnista, millaisessa roolissa ja asemassa olet eri tilanteissa. Ole aktiivisesti läsnä ja mahdollista omalla toiminnallasi myös muiden osallistuminen. Varmista, että kuvaaminen sopii kaikille kuvissa esiintyville. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta ja stereotypioiden ylläpitämisestä.

Kuuntele ja opi. Ota jokainen vastaantuleva ihminen, asia ja tilanne mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. Ole avoin saamallesi palautteelle ja uusille ajatuksille. Huolehdi siitä, että kaikki saavat näkemyksensä sanottua. Puhu ymmärrettävästi myös oman viiteryhmäsi ulkopuolisille.

Puutu ja toimi. Jos näet tai kuulet häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, puutu siihen itsellesi sopivalla tavalla. Puuttumalla toimit myös esimerkkinä toisille. Jokainen kantaa vastuun omista sanomisistaan ja toiminnastaan.

Inhimillisyys. Jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita, ota asiasta vastuu ja pyydä anteeksi. Anteeksi pyydettäessä ole valmis antamaan anteeksi toisten erehdykset. Tarkastele toimintaa kriittisesti ja pyri aina parempaan. Erehtyminen ja kysyminen on sallittua. Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata valmiiksi!

Luo myönteistä ilmapiiriä ja iloa. Ota vastuuta myös toisen kokemuksesta. Kuuntele, kehu ja kannusta. Iloitse ja jaa iloa!