Yhdistysten vinkit

Yhdistyksen kokemuksia ja vinkkejä nuorisotoimintaan

Minkälaista nuorisotoimintaa eri yhdistyksissä on ollut? Alle on koottu muiden yhdistysten ideoita, kokeiluja ja käytäntöjä. Ota mallia ja vinkit oman yhdistyksen nuorisotoimintaan!

Heinäveden yhdistys

Olemme järjestäneen vuoden verran perjantaisin nuorille klubi-iltoja.Illoissa leivomme tai/ ja valmistamme iltapalaa ja vietämme yhdessä aikaa monitoimitalon tiloissa. S-Market ja K-Kauppa ovat olleet yhteistyössä mukana.

Olemme ajoittain osallistuneet myös teatteriesitysten kuluihin (yhteistyö koulujen kanssa).

Hollolan yhdistys

Olemme olleet mukana paikallisen yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen järjestämissä tapahtumissa. Viime vuonna olimme mukana Tubeconissa. Muutama vuosi sitten järjestimme yläasteikäisille Halloween-discon, mutta se ei ollut yleisömenestys.

Joutsan yhdistys

Tuemme nuorten toimintaa (esimerkiksi hankimme elokuvaherkkuja ja säkkituolit uudistettuun nuorisotilaan ja elokuvaherkkuja). Järjestämme tarvittaessa vertaisryhmiä yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

Kutsumme tukioppilaita myös järjestämiimme tilaisuuksiin ohjaamaan vaikkapa leikkituokioita. Olemme vuosittain yhteydessä oppilaskunnan edustajiin ja kyselemme heidän toiveitaan. Käymme silloin tällöin koululla esittelemässä MLL:n toimintaa.

Kaarinan yhdistys

Meillä on lähinnä verkkotukioppilastoimintaa ja tapaamisia muutaman nuoren kanssa noin kerran kuussa. Tarkoitus on, että jatkamme toiminnan kehittämistä ja että saisimme myös toisesta paikkakunnan isosta koulusta nuoria mukaan toimintaan.

Haaveilemme, että yhdistyksen nuorisotoiminta olisi luontevaa ja molemmin puolin palkitsevaa. Eli että nuoret pääsisivät mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan sopivaa ohjelmaa heille ja yhdistyksemme saisi myös nuorista jäseniä mukaan aktiiveiksi ja jopa hallitukseen asti.

Karinaisten yhdistys

Meillä on ollut tukioppilasyhteistyötä pitkään. Sponsoroimme vuosittain tukioppilaskoulutusta vuosittain ja keväisin kustannamme tukioppilasstipendin. Osallistuimme kunnan kulttuuriviikolla nuortenkonsertin järjestämiseen. Bussiretki Särkänniemeen keräsi reilu 10 nuorta, lisäksi teimme retken Duudsonit-parkkiin.

Meillä olisi halua tehdä nuorten kanssa konkreettisesti jotain, mutta mitä ja miten? Yhdistyksemme teki aloitteen lapsi- ja perheneuvoston perustamisesta kuntaan. Saimme tähän piiriltä tukea.

Kemin yhdistys

Yhteistyötä on tulossa kaupungin nuorisotoimen kanssa: Aseman lapset ry:n Walkers bussi tulee kaupunkiin pidemmäksi ajaksi. Tavoitteena on kouluttaa yhdistyksen toimijoita liikkuvaan nuorisotyöhön.

Kortesjärven yhdistys

Olemme tarjonneet nuorille elokuvailtaa kuljetuksen kera sekä festarireissua pienellä omavastuulla. Haluamme lisätä yhteistyötä tukioppilaiden ja oppilaskuntien kanssa.

Kouvolan yhdistys

Jaamme mm. stipendejä keväällä ja tarjoamme kesällä kesätyöpaikkoja parille nuorelle.

Kylmäkosken yhdistys

Tavoitteenamme on tarjota päiväkodille ja koululle ohjelmallinen tapahtuman tai luento/koulutustilaisuus esim. kodin ja koulun päivänä. Kesän alussa järjestämme lapsille kesäkerhon ja työllistämme kesäisin 1-2 nuorta pankin sponsoriavulla.

Laaksolahden yhdistys

Toimintamme nuorten kanssa on alkuvaiheessa. Toistaiseksi olemme tehneet yhteistyötä alueen koulujen tukioppilaiden kanssa. He lähettävät meille vuosittain kertomuksen toiminnastaan, ja yhdistyksemme tukee heitä pienimuotoisesti vastikkeena tästä kertomuksesta. Julkaisemme kertomukset jäsentiedotteessa ja ehkä jatkossa myös yhdistyksen nettisivulla.

Loimaan yhdistys

Järjestämme erilaisia retkiä (Linnanmäki, kesäteatteri). Lintsi-reissusta on tullut jo vakioreissu.

Meillä on pitkät perinteet tukioppilastoiminnassa ja teemme yhteistyötä kahden yläkoulun tukareiden kanssa. He ovat mukana Lapset ensin-lipaskerääjinä ja saavat lähes koko keräämänsä tuoton oman koulunsa toimintaan. Jos järjestämme koululla tapahtuman, esim. kirppiksen, tukarit ovat aina mielellään mukana järjestelyissä ja pitävät kahvilaa tai järjestävät lapsille ohjelmaa.

Tarjoamme lisäksi yhdessä Loimaan kaupungin kanssa parille nuorelle TET- ja kesätyöpaikat leikkipuistossa.

Nokian yhdistys

Toiminta on ollut nuorten kanssa vähäisempää. Olemme kyselleet nuorilta (esim. nuorisovaltuustolta), mitä he haluaisivat meidän järjestävän. Tämän perusteella järjestimme nuorille livekaraoketapahtuman, joka keräsi kourallisen nuoria.

Yläkouluissa ja lukiossa olemme kustantaneet tukioppilaiden koulutuksia. Lisäksi lahjoitamme keväisin stipendejä ala- ja yläkouluihin, lukioon ja ammattioppilaitokseen. Olemme myös kustantaneet päihdekoulutusta yläkouluihin, lukioon ja ammattioppilaitokseen.

Haluaisimme tehdä konkreettisesti jotain nuorten kanssa ja saada uusia vapaaehtoisia mukaan juuri tähän toimintaan. Tehdä jotain sellaista, jota ei ole vielä ennen tehty. Kunhan vain keksisimme, millaisesta toiminnasta nuoret kiinnostuisivat ja tulisivat mukaan.

Oriveden yhdistys

Yhdistyksemme järjesti ORWfestin eli festarin. Nuoret järjestivät tapahtuman pitkälti itse, aikuiset olivat vain apuna. Alueella ei ollut omia kesätapahtumia, joten tapahtumalle oli tilausta. Se on järjestetty nyt kahtena kesänä. Tapahtumassa on mahdollista kokeilla erilaisia urheilumuotoja (mm. SUP-lautailua, lentopalloa) ja bändit esiintyvät illalla.

Oulunkylän yhdistys

Pyrimme siihen, että toiminta olisi nuorisolähtöistä ja ideat tulisivat heiltä ja näin saisimme juuri sellaista toimintaa, jota nuoret alueella kaipaavat.

Pakilan yhdistys

Meillä ei ole käytännössä vielä lainkaan nuorisotoimintaa, mutta olemme pitkään puhuneet tukioppilastoiminnan käynnistämisestä. Meillä on myös ollut tarkoituksena järjestää nuorille graffitityöpaja.

Pellon yhdistys

Käymme joka vuosi tervehtimässä tukioppilaita ja kerromme yhdistyksen toiminnasta sekä tukioppilastyön merkityksestä. Tukioppilaat ovat toteuttaneet koulussa myös Lapset ensin -keräyksen lipaskeräystä. Tarjoamme heille myös aina keväisin pizzat. Lisäksi jaamme kouluille myös Nuortennettiin ja nuoriin liittyvää materiaalia. Meidät on myös kutsuttu 9.-luokkalaisten ja lukiolaisten Hyvinvointipäivään järjestämään työpajoja liittyen nuorten oikeuksiin ja kaverisuhteisiin.

Toteutimme mättökisan paikallisessa muistossa, jossa tarjosimme herkkuja kioskista, jossa osa nuorista toimivat ”myyjinä”. Ohjelmassa oli myös Varikko-bussi kera tietovisojen ja pleikkarin peluun. Erilaiset retket esim. naapurikunnan Tube Tour -tapahtumaan ja Tornion Duudsonien parkkiin ovat olleet suosittuja.

Lisäksi olemme pyytäneet nuoria mukaan paikallisiin tapahtumiin avuksi, joissa he ovat toimineet erilaisissa tehtävissä, kuten arvanmyynnissä, piparipajassa, aarrejahdissa, mäenlaskussa ja pujottelukisassa. Olimme sopineet myös yläkoulun ja lukion rehtorin kanssa, että MLL:n lastenhoitokurssista saa vapaavalintaisen kurssin suoritetuksi mutta lastenhoitotoimintaa meillä ei enää tällä hetkellä ole.

​Puistolan yhdistys

Yhteistyö nutan (nuorisotalo) kanssa ja erilaiset harraste- ja leffaillat ym. voisivat sopia alueemme nuorille. Näitä tapahtumia järjestämään on tällä hetkellä vähän porukkaa, mutta jospa saisimme alueen vanhempia ja muita toimijoita mukaan.

Pusulan yhdistys

Olemme tehneet nuorten kanssa retkiä ja olleet osallisina oppilaskuntatoiminnassa.

Haaveissa olisi järjestää nuorille pelitapahtuma. Sellainen tapahtuma, jossa voisi huoletta ja valvotusti pelata ja jutella turvallisen aikuisen kanssa asioista, jotka mietityttävät.

Ruoholahden-Jätkäsaaren yhdistys

Nuoria on käynyt jonkin verran Terhokerhossa. Meillä olisi hyvät mahdollisuudet tehdä yhteistyötä alueen nuorisotalon kanssa.

Olisi myös hienoa saada nuoria avustamaan eri tehtävissä. Antaa heille mahdollisuus kokea olevansa tarvittuja ja opettaa heille jo tässä vaiheessa jotain vapaaehtoistyöstä. Alueen kansainvälisen koulun nuoret ainakin olisivat kiinnostuneita auttamaan.

Sahalahden yhdistys

Teemme koulun kanssa yhteistyötä tukioppilastoiminnassa ja jaamme stipendejä. Järjestämme ekaluokkalaisten tervehdyksen.

Olemme suunnitelleet alustavasti esim. leffailtaa nuorille paikkakunnan elokuvateatteriin.

Toivakan yhdistys

MLL:n Apinapuisto-hankkeesta virisi yhteistyö, jonka avulla saavutettiin parkour-puisto.

Kerran kuussa nuorisotiimi järjestää Tacotiistain 11-17-vuotiaille nuorille. Nämä illat ovat olleet suosittuja. Illoissa on aina jotain ohjelmaa. Olemme yrittäneet miettiä, mikä olisi ohjelmanumerona juuri nyt ”in”. Pääsiäisenä etsimme piilotettuja suklaamunia ympäri nuorisotaloa. Peli: seppo.io, kannattaa käydä katsomassa, maksuton kuukauden ajan. Tarjolla on syötävää, esim. nachoja, dippiä, kurkkua

Turun MLL ja Turun Seudun Mamit

Olemme järjestäneet Pokemon-kävelyjä ja kävimme yhdessä konsertissa. Suunnitteilla on, että nuoret menevät Superparkkiin ja sillä aikaa äideille on vertaistukitapaaminen. Haluamme myös kuulla nuorilta, minkälaiseen toimintaan he haluaisivat osallistua.

Ajattelimme myös käydä nuortemme kanssa yhdessä Voice of Finlandin kuvauksissa tms. Meille on FB-ryhmässä käynyt ilmi, että kun lapset kasvat nuoriksi, kontaktit toisiin äiteihin katoavat. Toivoisinkin, että edelleen vanhemmat olisivat yhteydessä toisiin vanhempiin, koska vertaistukea murrosiän tuomissa tuulissa totisesti tarvitaan.

Tyrnävän yhdistys

Toimintaamme kuuluvat mm. sählyt eri ikäisille lapsille/nuorille, tukioppilastoiminta sekä yökahvilat nuorille. Järjestämme myös tapahtumia (esim. päättäri-zembalot). Tällä hetkellä meidän nuorisotoimintamme keskittyy kerran kuussa järjestettävään yökahvilaan.

Juttelimme nuorten kanssa aiemmin syksyllä, mitä haluaisivat; enemmän retkiä / reissuja, sekä lisää yökahviloita. Ensi keväänä on taas tulossa (toivon mukaan) päättärizembalot, sekä näillä näkymin Rantalakeuskuntien Nuorisovaltuustojen järjestämät Rantalakeus-festivaalit, joihin pystyisimme myös (ehkä) osallistumaan. Jotain muutakin olisi mukava kehitellä.