Vaikuttamistyö MLL:n paikallisyhdistyksissä
Vaikuttamistyötä niin kuin kaikkea muutakin toimintaa MLL:ssä tehdään, koska olemme lasten puolella. Vaikuttamistyön avulla haluamme edistää sitä, että kaikkialla Suomessa tehdään päätöksiä, joissa lasten etu asetetaan etusijalle ja jossa lapsia itseään kuunnellaan heitä koskevissa asioissa.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton vaikuttamistyö kohdistuu siis viimekädessä valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien lapsi-, nuoriso- ja perhepoliittiseen päätöksentekoon. Vaikuttamistyön tavoitteena on, että julkinen valta edistää ja turvaa päätöksillään ja toimillaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja oikeuksien toteutumista.
Yhdistyksen vaikuttamistyössä tärkeitä kohderyhmiä ovat
- Päätöksiä valmistelevat viranhaltijat ja luottamushenkilöt
- Media
- Muut järjestöt
- Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset
- Lasten ja nuorten vanhemmat
- Suuri yleisö
MLL:n arvot ja periaatteet ohjaavat vaikuttamistyötä. Vaikuttamistyön vahvuutena on ihmisten kokema luottamus ja arvostus MLL:n toimintaa kohtaan sekä toiminnan tunnettuus, laajuus ja laatu.
MLL on poliittisesti sitoutumaton järjestö ja vaikuttamistyö on puolueisiin sitoutumatonta.
Yhdistys vaikuttajana
- Yhdistys valitsee paikallisiin tarpeisiin ja yhdistyksen resursseihin sopivat tavat vaikuttaa.
- Yhdistyksen hallitus vastaa vaikuttamistyöstä ja sen käytännön toteutuksen suunnittelusta. Yhdistys saa tukea
vaikuttamistyöhön erityisesti oman alueensa piiristä. - Yhdistysten vaikuttamistyö kohdistuu pääasiallisesti kuntiin (kuntavaikuttaminen)
- Yhdistys osallistuu kunta/paikallisella tasolla perhekeskuksen ja erityisesti perhekeskuksen kohtaamispaikkatoiminnan
kehittämiseen ja kumppanuuksien luomiseen - Yhdistys tekee yhteistyötä samassa kunnassa toimivien MLL:n yhdistysten kanssa sekä tarpeen mukaan yhteistyötä alueen muiden järjestöjen ja toimijoiden kanssa
- Yhdistys osallistuu keskusjärjestön ja piirin toteuttamiin vaikuttamistyön koulutuksiin ja valmennuksiin
- Konkreettisia vaikuttamisen toimenpiteitä yhdistyksessä voivat olla esim. yhteydenpito kunnan, luottamushenkilöihin, viranhaltijoihin sekä muihin paikallisiin toimijoihin, työryhmiin osallistuminen, lausunnot ja kuulemistilaisuudet sekä
vaikuttamistyön viestintä (mm. mediayhteydenpito paikalliseen mediaan, haastattelut, mielipidekirjoitukset, sosiaalinen media, ml. yhteisten viestien jakaminen sosiaalisessa mediassa)
Juuri nyt ajankohtaista vaikuttamistyössä!
Vaikuttamistyö on vaikuttavinta kun teemme sitä yhdessä koko MLL:nä. Samanaikainen vaikuttaminen niin yhdistysten, piirien kuin keskusjärjestön suunnalta nostaa vaikuttamistyömme painoarvoa ja tuo näkyvyyttä tärkeiksi katsomillemme asioille läpi valtakunnan.
Syksyllä 2024 alamme valmistautua yhdessä jo ensi kevään kunta- ja aluevaaleihin, jotka ovat erityisesti yhdistysten ja piirien vaikuttamistyön kannalta tärkeät vaalit (vaalipäivä 13.4. ennakkoäänestys 2.-8.4.).
MLL:n kunta- ja aluevaaliohjelma 2025 löytyy täältä. Tuotamme piirien ja yhdistysten tueksi myös muuta vaaleihin liittyvää vaikuttamismateriaalia, jotka tulette löytämään myös tältä sivulta.
Muita ajankohtaisia vaikuttamisteemojamme syksyn aikana ovat mm. kunta- ja hyvinvointialuekumppanuus sekä perhekeskuskehittäminen ja järjestöjen toimintaedellytykset niin valtakunnallisesti, alueellisesti kuin paikallisesti.
Tuotamme keskusjärjestöstä vaikuttamistyöhön liittyvää tukimateriaalia, jota voitte käyttää oman vaikuttamistyönne apuna. Liittäkää aiheeseen aina paikallinen näkökulma ja alueenne lasten, nuorten ja perheiden tilanne, kun teette esimerkiksi somenostoja tai mielipidekirjoituksia.
Somenostoihin löytyy valmiita kuvapohjia Gredistä (kuvat > aineistot toiminnoittain > vaikuttamistyö).
Lue MLL:n Merijärven yhdistyksen kokemus vaikuttamistyöstä!