Yhdistyksen hallitukselle

MLL:n paikallisyhdistykset ovat keskeinen osa liittoa ja  edistävät osaltaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Yhdistyksen toimintaa ja hallintoa hoitaa yhdistyksen kokouksessa valittu hallitus. Olipa uusi tai jo pidemmän linjan hallituslainen, ei tarvitse jäädä tehtävien ja toiminnan kanssa yksin. Muiden yhdistysten toimijoiden lisäksi toimintaan saa tukea niin omasta piirijärjestöstä kuin keskusjärjestöstäkin.  Vapaaehtoisnetistä löytyy niin keskusjärjestön kuin piirien työntekijöiden yhteystietoja. Olkaa rohkeasti meihin yhteydessä!

Tälle sivulle olemme koostaneet keskeisiä yhdistyksen toimintoja (hallinto ja talous, lapsi-, nuoriso- ja perhetoiminta, jäsentyö, viestintä, vaikuttaminen sekä varainhankinta ja keräykset) ja piirien ja keskusjärjestön niihin tarjoamaa tukea.  On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen yhdistys järjestää omanlaistaan toimintaa, eikä kaikkea tarvitse tehdä. Jos innostutte jostakin yhdistyksellenne uudesta toiminnasta, ottakaa yhteyttä omaan piiriin tai keskusjärjestöön, autamme teitä alkuun!

Yhdistyksen hallinto ja talous

Yhdistyksen sääntöjen 18§:n mukaan yhdistyksen hallitus hoitaa yhdistyksen asioita sekä edustaa yhdistystä. Yhdistys toimii yhdistyksen sääntöjen, yhdistys- ja muiden sen toimintaa säätelevien lakien edellyttämällä tavalla.

Hallinto

  • Hallituksen jäsenet valitaan yhdistyksen kokouksessa. Hallituksen tehtävä on hoitaa yhdistyksen asioita. Hallitus määrittelee itse tarkemman työnjaon, joten tehtävät voivat olla erilaisia. Vastuista ja työnjaosta päätetään yhdessä.
  • Hallitus vastaa mm. siitä, että sääntöjen edellyttämät kokoukset pidetään, luottamus- ja vastuuhenkilöt valitaan sekä viralliset asiakirjat kuten (toimintasuunnitelma ja toiminta-kertomus) Ohjeita hallintoon ja hallitustyöhön löytyy mm. puheenjohtaja ja sihteerin ohjeista.
  • Hallitus vastaa yhdistystä koskevien tietojen päivittämisestä jäsenrekisteriin ja patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) sekä virallisten asiakirjojen asianmukaisesta arkistoinnista.
  • Hallitus hoitaa yhdistyksen asioita hyvää hallintotapaa noudattaen. Hyvä hallinto on järjestön tarkoituksen toteuttamista lakia, sääntöjä ja määräyksiä, hyviä tapoja ja käytänteitä noudattaen. MLL on valmistellut Hyvä hallintotapa -ohjeistuksen yhdistyksen tueksi täydentämään sääntöjä ja lakeja.

Talous

  • Hallitus hoitaa yhdistyksen taloutta ja omaisuutta vastuullisesti ja huolellisesti sekä noudattaa MLL:n antamia taloudenhoidon ohjeita.
    Talousasiat on hyvä käsitellä säännöllisesti hallituksen kokouksessa Hyvät ohjeet löytyvät Vapaaehtoisnetistä ja rahastonhoitajan käsikirjasta. 
  • Yhdistyksen toimiessa työnantajana hallitus vastaa, että palkanmaksu ja muut työnantajavelvoitteet hoidetaan lakien edellyttämällä tavalla ja että se noudattaa kulloinkin voimassa olevaa työehtosopimustaOsaamisen kehittäminen
  • Yhdistyksen luottamus- ja vastuuhenkilöiden on hyvä osallistua piirin ja keskusjärjestön tarjoamiin koulutuksiin ja valmennuksiin. Koulutukset löydät koulutuskalenteristamme.
  • Tunnustuksena yhdistystoiminnasta hankitusta osaamisesta voi hakea MLL:n käytössä olevia osaamismerkkejä.

Tukea toimintaan piiriltä

Tukea toimintaan keskusjärjestöltä

Lapsi-, nuoriso- ja perhetoiminta

Yhdistyksen tarkoituksena on sääntöjensä 3§:n mukaisesti edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden perusturvallisuutta, hyvinvointia ja tervettä kehitystä.

Yhdistys järjestää toimintaa, joka perustuu alueen lasten ja lapsiperheiden tarpeisiin ja MLL:n arvoihin ja kolmivuotissuunnitelmaan. Yhdistykset järjestävät esimerkiksi tapahtumia, perhekahviloita, kerhoja, vertaisryhmiä sekä sukupolvien kohtaamista edistävää toimintaa.

Yhdistys tarjoaa nuorille mahdollisuuksia osallistua MLL:n toimintaan ja tekee yhteistyötä koulujen tukioppilasohjaajien ja tukioppilaiden kanssa.

Yhdistyksillä on mahdollisuus osallistua Hyvä Joulumieli -kampanjaan ja jakaa ruokalahjakortteja kotimaan lapsiperheille.

Tukea toimintaan alueen piiristä

Tukea toimintaan keskusjärjestöltä

Jäsentyö

Yhdistyksen varsinaisilla jäsenillä on oikeus saada tietoa yhdistyksen toiminnasta, osallistua päätöksentekoon ja tulla valituksi yhdistyksen päättäviin toimielimiin (säännöt 10§). Yksi hallituksen tehtäviä on huolehtia yhteydenpidosta jäseniin (säännöt 18§).

Jokainen jäsen on tärkeä. Mitä enemmän jäseniä, sitä vakuuttavampi ja merkittävämpi toimija MLL ja paikallinen yhdistys on. Jäsenten määrällä on myös taloudellista merkitystä niin paikallisyhdistyksille, piireille kuin koko liitolle. Yhteydenpito jäseniin kertoo, että he ovat osa yhdistystä, MLL:ää ja heillä on merkitystä.

Tukea jäsentyöhön keskusjärjestöltä

Viestintä

Yhdistyksen hallitus sopii, keiden vastuulla viestinnän hoitaminen on.

Yhdistys käyttää viestinnässään MLL:n visuaalista ilmettä eli värimaailmaa, graafisia elementtejä ja yhdistyksen logoa. Viestinnän aineistot löytyvät MLL:n materiaalipankista Gredistä. Myös yhdistyksen logo löytyy Gredistä.

Jäsenille kerrotaan säännöllisesti yhdistyksen toiminnasta. Jäsenviestintää kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan useammalla eri kanavalla. Jäsenille on hyvä lähettää vuosittain yksi tai useampi jäsenkirje, minkä lisäksi voi viestiä niin nettisivuilla kuin sosiaalisessa mediassakin. (säännöt 18§). Yhdistyksen avainhenkilöiden yhteystiedot on hyvä olla jäsenten saatavilla, esimerkiksi nettisivulla.

Yhdistys saa halutessaan MLL-teemaiset nettisivut käyttöönsä Avoinelta. Yhdistys päivittää sivuja tai sosiaalisen median kanaviaan itse säännöllisesti. Yhdistys hyödyntää MLL:n yhteisiä viestejä jakamalla niitä omissa kanavissaan.

Yhdistys tiedottaa toiminnastaan ajantasaisesti nettisivuillaan, sosiaalisen median kanavissaan tai omissa kohtaamispaikoissaan.

Yhdistys tiedottaa toiminnastaan lähettämällä toimintasuunnitelman ja toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen piiriin (yhdistyksen säännöt 18§).

Tukea viestintään piiriltä

Tukea viestintään keskusjärjestöltä

Vaikuttaminen

Yhdistys vaikuttaa, sääntöjensä (4§) mukaisesti paikalliseen lapsia, nuoria ja perheitä koskevaa päätöksentekoon ja valmisteluun.

Yhdistyksen vaikuttamistyötä ohjaa ja linjaa MLL:n vaikuttamisstrategia.

  • Yhdistys toimii yhteistyössä piirin ja muiden MLL:n yhdistysten sekä alueen muiden lapsi- nuoriso- ja perhejärjestöjen kanssa.
  • Yhdistys pitää yhteyttä kunnan luottamushenkilöihin ja lapsiperheiden asioiden kannalta keskeisiin viranhaltijoihin.
  • Yhdistys jakaa MLL:n yhteisiä vaikuttamisviestejä nettisivuillaan ja sosiaalisessa mediassa ja pitää yhteyttä paikalliseen mediaan.

Yhdistys välittää tietoa päättäjille kehittämistarpeista ja -toiveista sekä laatii tarvittaessa aloitteita, kannanottoja ja mielipidekirjoituksia.

Tukea vaikuttamiseen piiriltä

Tukea vaikuttamiseen keskusjärjestöltä

Varainhankinta ja keräykset

Hallitus suunnittelee yhdistyksen varainhankintaa ja vastaa varainhankinnasta osana yhdistyksen talouden hoitoa.

Yhdistys voi osallistua MLL:n omaan Lapset ensin -keräykseen tai Hyvä Joulumieli -kampanjaan.

Tukea toimintaan piiriltä

Tukea toimintaan keskusjärjestöltä